Folkhögskolan

Skön konst och praktisk nytta sida vid sida har karakteriserat folkhögskolan sedan den startade i Sverige på 1870-talet, som en reaktion på den kunskapssyn och pedagogik som präglade latinskolor och läroverk. Med en medborgarskola ville man ge den enskilde redskap att påverka sitt eget liv och förändra samhället. Många har fått en andra chans att bilda och utbilda sig – och många svenska författare har studerat på folkhögskola. Här kan du se hur det hela började, utvecklades, förändrades och blev den folkhögskola vi ser idag. Om du klickar på ett decennium kommer du till en längre text om tidsperioden du valt. Du kan också ladda ned alla årtal samlade i ett enda pdf-dokument här nedan.

Bilder från ett sekel: Folkhögskolan

Ett bildgalleri med äldre fotografier från Bollnäs, Fridhems, Gamleby, Grimslöfs, Högalids och Käfvesta folkhögskola. Ett bildgalleri med ett bildspel med äldre fotografier från Lunnevads, Molkoms och Nässjö folkhögskola. Ett bildgalleri med äldre fotografier från Ronneby, Stenstorp,Tierp, Tärna, Väddö, Åsa och Önnestads folkhögskola.

Bilderna på de svenska folkhögskolorna är från sekelskiftet 1900 och finns i ett album som visades på Världsutställningen i Saint Louis 1904. Nu i SFHL:s arkiv på TAM-Arkiv.